Utmärkelser

Elegant matglädje på herrgården

Atmosfären är elegant men inte obekvämt storslagen på Thoresta Herrgård utanför Bålsta. Det är vackert lantligt med slingrande vägar som lätt tar en på en liten rundtur om man inte håller gps-luren tätt intill örat. Väl inne finner man sig dock snabbt till rätta. Visst sjunger de anrika lokalerna de vita linnedukarnas lov, men det är varken för slottsaktigt eller opersonligt konferensigt. Intrycket förstärks av omtänksam servis som inleder en kväll av mat och vinupplevelser.

 

Menyn är behagligt nordisk utan för många udda gräsörter. Och den träffar prick på säsongen. Knastrig kalixrom på potatisklimp, tre variationer på svartrot och hjort skjuten av grabben i gården bredvid, är alla vackert höstlika med umamitoner. Lekfull är en parafras på brie och hjortron men med friterad rödmögelost. Men det bästa är sparat till sist. En blåbärsdessert värdig kung Johan som en gång donerade Thoresta till sin svärson.

 

Varför blir vi så förtjusta i just detta? Jo eftersom blåbärsrätter ofta smakar för lite av just blåbär. Här bevisar man motsatsen. Det smakar svensk sommar, barndom på landet och lite till. En sammetslen midnattsblå blåbärssorbet är en veritabel smakkick och möts av luftig semifreddo med seg italiensk maräng. Textur kommer från knapriga citronskorpor och kronan på verket är små smakbomber av honungstorkade blåbär. Frälsta av desserten betalar vi gladeligen notan och beger oss med nytt mod ut på luriga uppländska småvägar.

 

från White Guide 2018