fbpx

Champagnesyrad laxfilé

Receptet gäller för 4 personer

 

Ingredienser:
400 g laxfilé, jämntjock utan skinn, helst den främre biten.
1,5 l vatten
5 dl champagnevinäger
0,5 dl salt
1 gul lök skalad och skuren i klyftor
3 lagerblad
10 vitpepparkorn

 

Gör så här:
Lägg laxfilén i en ugnsfast form som rymmer minst 3 liter och förvara i rumstemperatur ett par timmar före tillagning. Koka upp vattnet tillsammans med de övriga ingredienserna. Smaka av. Lagen skall vara rejält salt och syrlig. Slå den kokande vätskan över laxen. Det är viktigt att vätskan täcker laxen helt. Täck formen med filmplast. Sätt en termometer i den tjockaste delen av fisken och låt dra till en innertemperatur på +47°C. Häll av vätskan och kyl ner. Servera med hemmagjord dillmajonnäs och citron.

 

Dryckesförslag:

Champagne De Castelnau Rosé Brut

Pris: 359 kr
Beställningssortiment: Nr 788897
Druvor: Chardonnay 40%, Pinot Noir 20%, Pinot Meunier 40%
Legat 3 år och mognat på jästfällningen innan degorgering. 

En fruktig doft av plommon och bakade jordgubbar. Smaken är angenäm med toner av röda bär och karamelliserad frukt.